zaterdag 15 mei 2010

Geen schijfruimte meer?

Soms zit de harde schijf van je computer vol zonder dat je nou echt weet waardoor dat komt. Het programmaatje SequoiaView kan helpen om inzichtelijk te maken wat er nou zo veel ruimte inneemt. Je kiest in het programma voor een schijf of folder die het programma moet weergeven. Alle data (zowel bestanden als programma's) op deze locatie worden vervolgens als blokjes weergegeven. Hoe groter het blokje, hoe meer schijfruimte het bijbehorende bestand inneemt. Via 'View' | 'Options' is het op het 'View' tabblad mogelijk om ook vrije schijfruimte ('Show free diskspace') te laten weergeven. Zo zie je in één oogopslag hoeveel vrije ruimte je nog hebt in verhouding tot de rest. Kortom, een erg handig hulpmiddel om je harde schijf op te ruimen. Let wel op dat SequoiaView ook bestanden van programma's en van Windows laat zien en dat je deze niet moet verwijderen. Gooi dus alleen een bestand weg als je weet wat het is!

Wijziging 28 mei 2010: Zoals Charl in zijn reactie aangeeft is WinDirStat vergelijkbaar met SequoiaView en is het iets praktischer in gebruik.

1 opmerking:

  1. WinDirStat http://windirstat.info/ is ook een aanrader: Dezelfde visualisatie als SequoiaView, maar iets meer praktisch (je kunt makkelijk deleten vanuit de windirstat interface) en iets makkelijk te spellen. ;)

    BeantwoordenVerwijderen