vrijdag 9 april 2010

Wat is een blog?

Een blog of weblog is een website waar iemand regelmatig berichtjes op plaatst. Deze berichtjes kunnen over van alles gaan wat de schrijver (of blogger) bezig houdt. Bezoekers hebben meestal de mogelijkheid om een reactie te plaatsen op het bericht. Berichtjes op een blog worden op chronologische volgorde geplaatst waardoor de meest recente berichten bovenaan staan. De meeste blogs hebben daarom een zoekfunctie en een archief waardoor oude berichten teruggevonden kunnen worden. Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van labels of 'tags'. Berichten worden dan gelabeld met relevante termen en vervolgens kunnen alle berichten teruggevonden worden die het betreffende label hebben.

Deze website is dus een voorbeeld van een blog. Zoals je ziet staat het laatste bericht bovenaan en het welkom-stukje onderaan of inmiddels in het archief.
Bovenaan een bericht staat de datum waarop deze gepost is. Onderaan vind je terug wie het gepost heeft en op welke tijd. Ook staat er hoeveel reacties er zijn op dit bericht. Door op dit aantal reacties of op de titel van het bericht te klikken krijg je de mogelijkheid om zelf te reageren.
Rechts vind je een zoekfunctie met 3 opties die weer worden gegeven als tabbladen bij de zoekresultaten. Je kan op dit blog zoeken, op websites die op dit blog genoemd zijn, of op het hele internet. Rechts staat ook een overzicht van de labels die gebruikt zijn. Je kan op zo'n label zoeken door er op te klikken. Verder staat er een archief waarin de berichten terug te vinden zijn op datum.
Bij deze wil ik iedereen ook graag wijzen op het tabblad 'Doe een suggestie' (bovenaan de pagina). Hier kan je suggesties kwijt voor onderwerpen die je graag behandeld zou zien.

Een blog bijhouden is erg simpel. Er zijn diensten die de opmaak van de pagina en dergelijke voor je verzorgen dus je hoeft eigenlijk alleen maar je berichtjes te typen. Net zo simpel als een e-mail. Ik gebruik hier bijvoorbeeld Blogger (van Google).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten