zondag 11 april 2010

Bladwijzers

Met bladwijzers of favorieten (Engels: bookmarks) kan je het adres van je favoriete websites in je internetbrowser opslaan. In veel internetbrowsers worden bladwijzers met een ster aangegeven. Je kan je bladwijzers overzichtelijk gesorteerd houden door ze in mappen te plaatsen. De meeste internetbrowsers hebben ook een werkbalk waar een aantal bladwijzers te zien zijn.

In Google Chrome kan je een bladwijzer voor de huidige website maken door op de ster te klikken die voor het website-adres maken. Vervolgens kan je de bladwijzers naam wijzigen en kiezen in welke map deze bladwijzer moet komen. De bladwijzerbalk wordt hier ook als map aangegeven. Bij 'Een andere map kiezen...' krijg je de mogelijkheid om een nieuwe map aan te maken. Als je later je bladwijzers wil reorganiseren kan je dat doen door bij het sleuteltje rechtsboven te kiezen voor 'Bladwijzerbeheer' (Ctrl+Shift+B).
Je bladwijzers zijn in Chrome toegankelijk via de bladwijzerbalk. De bladwijzerbalk verschijnt in principe alleen op een nieuw tabblad. Je kan de bladwijzerbalk permanent laten zien door bij het sleuteltje rechtsboven te kiezen voor 'Bladwijzerbalk altijd weergeven' (Ctrl+B).

In Mozilla Firefox kan je een bladwijzer toevoegen door op de ster achter het website-adres te klikken. Door nogmaals op deze ster te klikken krijg je de mogelijkheid om de bladwijzer in een bepaalde map te plaatsen. De bladwijzers zijn beschikbaar via het 'Bladwijzer' menu bovenaan in het scherm. Hier vind je ook de mogelijkheid om de bladwijzers te organiseren. De bladwijzerbalk kan je aan- en uitzetten via 'Beeld' | 'Werkbalken' | 'Bladwijzerwerkbalk'.

In Internet Explorer staan 2 sterren voor de tabbladen. Bij de eerste vind je een lijst van al je bladwijzers. Met de tweede ster kan je een nieuwe bladwijzer aanmaken.

Bladwijzers worden opgeslagen in je internetbrowser en zijn dus alleen beschikbaar op je eigen computer. Als je vaak op verschillende computers werkt, kan het handig zijn om je bladwijzers op internet te bewaren zodat je ze altijd tot je beschikking hebt. Dit kan met Google Bladwijzers. Als je vervolgens in je internetbrowser een bladwijzer maakt voor Google Bladwijzers heb je snel toegang tot je bladwijzers.
Bij Google Bladwijzers plaats je je bladwijzers niet in mappen, maar geef je ze labels. Je kan je bladwijzers vervolgens sorteren op deze labels. Het voordeel van de labels is dat je 1 bladwijzer meerdere labels kan geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten