dinsdag 20 april 2010

Wat is het verschil tussen update en upgrade?

Een update van een computerprogramma is het bijwerken van het programma naar de huidige versie. Er zijn dan vaak foutjes in het programma opgelost of een deel van het programma is gewijzigd. Bij anti-virussoftware worden bijvoorbeeld (naast het programma zelf) ook de virusdefinities geupdate om te zorgen dat het programma nieuwe virussen herkent. Een update is over het algemeen gratis.

Een upgrade is het opwaarderen van een computerprogramma. Meestal is er bij een upgrade meer veranderd dan bij een update, bijvoorbeeld omdat het om een versie van het programma gaat met meer functies. Vaak moet je voor een upgrade betalen.

Producenten die gratis software beschikbaar maken, bieden regelmatig een upgrade aan naar een betaald product. Het updaten van de gratis software is echter nog steeds gratis. In dit soort gevallen is het dus belangrijk om op het verschil tussen update en upgrade te letten.

Lees hieronder verder om te zien hoe je kan controleren of er een update beschikbaar is voor je programma.

Veel programma's controleren zelf of er een update beschikbaar is en geven je dan de mogelijkheid om deze te installeren. Soms is er ook een optie in het programma waarmee je naar updates kan zoeken. Kijk voor deze optie in 'Help'-menu. Je kan ook op internet kijken of er een nieuwe versie beschikbaar is. Kijk dan eerst in het programma bij 'Help' | 'About ' of in het Nederlands 'Help' | 'Over '. Je ziet dan het versienummer van de versie die nu geïnstalleerd staat. Dit nummer kan je vergelijken met het versienummer dat op de website van het programma genoemd staat om te kijken of je over de laatste versie beschikt. Een eventuele nieuwe versie kan je vervolgens downloaden en installeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten